Sunday, September 20, 2015

Kudret Narı


Kudret narından kesit


Bir gün sahilde süt aldığımız komşumuz, annemin mide ağrılarından söz edince, bir bitki fidesi verdi, ismi kudret narıydı, mide ağrılarına, ülsere, gastrite çok iyi geldiğini söyledi. Fideyi bahçeye diktik. İki-üç ayda hızla büyüdü. Meyveleri olgunlaştı. Komşumuzun dediği gibi, balla karıştırıp ezdik ve annemin o helikobakter pilorili midesi kısa sürede iyileşti! O günden sonra bahçede kudret narı eksik olmadı!

Bahçe demirlerine sarılı kudret narları
Kudret narı ilkbaharda ekiliyor. Karpuz çekirdeği gibi tohumları var. Güneşi, suyu seven bir bitki. Kısa sürede büyüyor. Asma yaprağı gibi ama daha ince ve mat yaprakları var, asma gibi de sarılıyor. O yüzden ya dibine uzunca bir sopa sokmak ya da bahçe demiri gibi sarılabileceği bir yere dikmek gerekiyor. Haziran’da sarı renkli çiçekleri açmaya, Temmuz-Ağustos’ta da önce yeşil yeşil, uzun, tırtıklı yüzeye sahip meyveleri ortaya çıkıyor. Meyveler Ağustos sonlarında 10-20 cm kadar uzunluğa çıkabiliyor, önce alt taraflarından turuncu renge dönüşmeye başlıyor, tamamen turuncuya dönüşürken dipten yarılmaya, içindeki kırmızı zarlı çekirdeklerini göstermeye başlıyor. Bu, kudret narının en olgun hali. Meyveyi fazla açılmadan toplamak gerekiyor. Açılmış haliyle bekletilirse hem fazla yumuşuyor, hem de karınca akınına uğruyor.

Ağustos başları





Ağustos ortaları

Ağustos sonları
Toplanan kudret narları  bal ya da zeytinyağı kavanozuna konuyor. Bodrum pazarlarında yarım kiloluk kavanozlara bir-iki kudret narının yeterli olduğu söyleniyor. Meyveler, çekirdekleri çıkarıldıktan sonra bal ya da zeytinyağının içinde zaten iyice yumuşayıp parçalanıyorlar, ama bir çatalla karıştırarak ezince kullanıma daha çabuk hazırlanmış oluyor. Meyvenin çekirdeklerini atmıyorum, ertesi bahar yeniden ekmek için saklıyorum, bir kısmını da arkadaşlara, komşulara veriyorum. Kudret narının bu kadar ilgi görmesinin nedeni sağlığa yararları. Zaten Bodrum'da birçok bahçede kudret narı görmek mümkün. Ayrıca Ağustos-Eylül aylarında köylüler de pazara getirip ucuz fiyatlara satıyorlar. Bitkisel çözümlere hep mesafeli yaklaşırdım, ama kudret narının faydasını gördüğüm için her yıl ekiyorum. Bitki, wikipedia’dan da öğrendiğim kadarıyla, mide ağrılarının yanında birçok başka hastalığa da iyi geliyormuş. Ayrıca, isminin çağrıştırdığı gibi, afrodizyak özelliği de varmış. Bunları buraya copy+paste yapmayacağım, isteyenler wikipedia’dan okuyabilir.

Kudret narı aslında tropik bir bitkiymiş. Daha çok Karayibler, Güney Amerika gibi tropik bölgelerde yetişirmiş. Türkiye’ye nasıl, nereden geldiğini öğrenemedim. Belki de Halikarnas Balıkçısı’nın bir iyiliğidir!