Thursday, August 25, 2016

Kışlık Domateslerinizi Yazdan Yapın


En sevdiğim sebze domates. Yazın günde 3-4 tane tüketiyorum. Bodrum’da tabii domates bulmak çok kolay. Lezzetli, sulu, kokulu mis gibi domatesler. Üstelik bir de pembe domates var ki, lezzeti bambaşka, tıpkı çocukluğumun domatesleri gibi. Ancak kışları hem Istanbul’da olduğum, hem de domates mevsimi bittiği için güzel domates bulamıyorum. Hale gelen domatesler Antalya ya da Silivri’de serada yetişmiş, kalın ve sert kabuklu lezzetsiz ürünler. O yüzden kışlık yemeklik domatesimi Bodrum’da Ağustos ayında konserve olarak hazırlıyorum.

Bir kasa ince kabuklu kıvrık domates


Yaz boyunca yediğim domatesler çok lezzetli. Domatesleri her hafta Yalıkavak pazarında Osman Bey’den alıyorum. Osman Bey Mumcular Köyü’ndeki tarlasında özenle yetiştirdiği domatesleri Salı günleri Yalıkavak pazarında, Cuma günleri Bodrum pazarında satıyor. İşini de çok seviyor. Pazarda karşılaşıp hatırını sorduğumda verdiği cevap hep aynı: "İyiyiz çok şükür Levent Bey, n’apalım işte, domateslerle sevişip sevişip duruyoruz...” Arkasından da sevimli kahkahasını atar!

Osman Bey pazara dört çeşit domates getirir: Yuvarlak domates, ince kabuklu kıvrık biçimli domates, pembe domates ve cherry domates. Pembe domates bence en lezzetlisi, ama konserve için ince kabuklu kıvrık biçimli domatesten alıyorum. Pembeye göre daha az sulu bir çeşit. Ağustos ortalarında yaz bitmeye yaklaşınca, sabah erkenden Yalıkavak pazarına gittim, ayaküstü sohbetten sonra bir kasa domates istedim. Osman Bey tarttı, “15 kilo geldi, fazla mı” dedi, “5 kilo daha ekleyelim”,  dedim, 20 kilo domatesi, oğlu Bozok arabaya kadar taşıdı.

Domatesleri ayıklayıp küp küp doğruyorum



Eve gelince domatesleri yıkadım, ayıkladım, doğradım, 4-5 kilosunu büyük bir tencereye koydum, üzerine 1 yemek kaşığı kaya tuzu ekledim, ocağı yaktım, yaklaşık 20 dakika kaynattım.


O arada Migros’tan aldığım cam kavanozları ve çıkardığım kapaklarını da kaynar suda beklettim. Ocakları kapattıktan sonra domatesleri sıcak kavanozlara doldurdum, kapaklarını sıkıca kapattım ve ters çevirerek soğumaya bıraktım.

Domates ve kavanoz kaynamada

Burada işin püf noktası özellikle kapakların kaynatıldıktan sonra kavanozların ters çevrilerek kapatılması. Çünkü kavanozların hava almaması gerekiyor. Sıcak kapak genleştiği için, sıkıca kapatıldıktan sonra soğuduğunda daha da sıkılaşıyor, ters çevrildiğinde de kavanoz vakumlanmış, böylece hava geçirgenliği ortadan kalkmış oluyor.

Kışlık taze domatesim

Sonra, domatesler bitinceye kadar kaynatma, doldurma, kapatma işine devam ettim.

Peki kışın ne yapıyorum? Yemeklere mis gibi domates koyuyorum, taze domatesden yapılmış gibi domates çorbası, menemen yapıyorum, Mumcular Köyü üreticisi arkadaşıma selam gönderiyorum!